Historia del Club Futbol Calella

RECORREGUT HISTÒRIC DEL CLUB DE FUTBOL CALELLA

ANYS 20

El Club de Futbol Calella es va iniciar l’any 1917, però és al mes de Juny del 1921 quan consta oficialment el seu nom a la Federació Catalana: admet al “Centre d’Esports de Calella” com a club federat. Es jugava en un terreny meitat terrer, meitat sorra, annex a les antigues pistes d’atletisme, vora el Gremi de Pescadors. Actualment hi ha el nou Camp de Mar de gespa artificial, que anteriorment era de sorra.

Els inicis no foren fàcils. La gent gran titllava als futurs futbolistes de “ximples”, i els pares no entenien el fet de córrer amunt i avall darrera una pilota… Els quatre primers anys, les disputes van ser entre equips de barri i s’estengueren a pobles de la comarca i de les províncies de Barcelona i Girona. Neix el “Foot-Ball Club Calella” amb la indumentària dels primers anys que era de jersei blanc amb amples ratlles vermelles i pantaló negre.

El 26 de Setembre del 1919 es va crear la primera Junta directiva. El futbol anava despertant eufòria, i aconseguiren la col·laboració espontània de destacats futbolistes com el famós porter Ricard Zamora, que de vegades venia acompanyat per un altre geni del futbol, en Samitier. Solien disputar un partit reforçant a un dels equips i fer que el Camp del Gremi registres un ple important. Això era possible ja que en aquella època, els futbolistes de renom gaudien de molta llibertat…

Com a jugador local de la primera època, destacar el nom de Pere Bagó per la seva tècnica i potència del seu xut.

Els tres primers anys, el C.F. Calella va portar també els noms de “Futbol Club Estrella” (jersei vermell amb escapulari blanc i pantaló negre) i “Centre d’Esports de Calella” (jersei negre i amples ratlles lila i pantaló negre).

Les primeres cròniques les trobem al començament de l’any 1921.

Any 1921 – Festa Major de Sant Quirze: visita a Calella del F.C. Barcelona.

16/10/1921: Per primera vegada es disputa un campionat oficial de Segona Categoria:38 equips dividits en 4 comarques.

1922-23: Segona temporada oficial. Durant aquesta primera època hi ha manca de dades. La Federació expulsa al Calella junt amb altres clubs, de la categoria, per no tenir el terreny de joc cercat i es dissol la Societat. L’any 1927 s’aconsegueix un camp en millors condicions a llindar del Convent dels Pares Agustins, que es va utilitzar fins l’any 1970: “Camp del Rierany del Convent”.

Fem esment dels noms d’algunes de les primeres penyes:

“Viseres”-1921
“Samfainers”-Inici anys 30
“Avant Sempre”-Va ser la més potent. Des dels inicis del 1932 fins la Guerra Civil.

Es buscaven jugadors forasters degut a la retirada de molts jugadors de la localitat. Això va originar forces despeses i va acabar amb la seva dissolució: Calella es queda sense futbol en l’aspecte oficial, durant les temporades 1928-29 i 1929-30. Sorgeixen noves penyes de manera esporàdica.

Calella creix i també els aficionats. L’equip titular pren el nom de “Calella Sport Club”.

ANYS 30

Entre els anys 1930-31 hi ha una reorganització a base de jugadors de la localitat. Es forma un altre equip de futbolistes més modestos, “L’Atlètic Calellenc” (la seva durada va ser uns 2-3 anys).

1931-32: Durant l’estiu es disputen partits amistosos. Es pren part al Campionat Provincial de la Lliga Amateur. Es forma una nova societat amb el nom de “Unió Esportiva Calellenca” disputant els partits en el Camp del Gremi.

1933-34: Es proclama campió de Catalunya de Segona Categoria Ordinària.

1934-35: El Calella Sport Club s’inicia en el campionat de Catalunya de Primera Categoria.

S’ha de fer esment del juvenil calellenc, que va ser el més potent de tota la història del club sense perdre mai cap partit.

La Guerra Civil trenca les competicions oficials. Un cop finalitzada, el Calella recobra la seva antiga categoria però queda cuer de grup en la temporada 1939-40 i es dissol el grup.

ANYS 40

Estiu 1943: Ressorgiment en pla amistós entre penyes locals.

1944 – Es forma altre cop l’equip calellenc demostrant una gran classe.

Hi ha la col·laboració desinteressada d’aficionats al millorament del camp junt amb la d’industrials del Gremi de Constructors, que donen material.

Temporada 1944-45 – Inscrit ja a la Federació Catalana, queden campions del Campionat de Catalunya d’Aficionats, amb dret automàtic a l’ascens de categoria.

1947-48: Reestructuració Junta; millores en el camp.

1948-49: Nova directiva. S’aconsegueix la categoria de Primera Regional B, equip «Calella E.I.D».

ANYS 50

Equip CF Calella 50s

1950-51: Ascens a Primera Regional A. Eufòria futbolística.

1952-53: El club s’interessa per la formació d’un equip juvenil que pugui constituir un “viver” de jugadors del primer equip.

Abans de començar la temporada 1953-54, s’acorda que el futbol calellenc actuarà amb el nom de «CLUB DE FUTBOL CALELLA».

La competició oficial s’inicia el 13 de Setembre del 1953. L’equip torna a adoptar l’equipació de jersei blau amb escapulari blanc i el pantaló blau, com era conegut des d’abans de la Guerra Civil.

1953-54: Abans de començar la temporada oficial es disputen partits amistosos. El paper de l’equip és molt pobre, fallant com a conjunt. Queda classificat avant-penúltim i perden la categoria “A” de Primera Regional. Però es pot “salvar” la categoria gracies a l’ajut de la Federació Catalana fent reestructuracions i ampliacions de grups per evitar desplaçaments llargs i costosos. S’organitza el Torneig Copa Lliga Catalana per grups. El C.F. Calella entra a formar part del Grup Nord de la Primera Regional. Es porten a terme millores en el camp de futbol.

Estiu 1956: Gran reestructuració de categories per part de la Federació. L’equip passa a figurar en la Tercera Divisió Nacional Grup VII, i es busquen jugadors per reforçar l’equip.

1956-57: Nova categoria que desperta gran expectació, però que es perd a la segona volta.

Contràriament, els Juvenils es mostren a cada partit més compenetrats: ÉS EL FUTUR VIVER DEL PRIMER EQUIP.

1958-59: Descens a Primera Categoria Regional Grup Nord.

Finals del 1958: Queda constituït un nou equip de futbol: “C.D. Sanglàs-Calella”, sota el patrocini de la casa comercial. Integrat exclusivament per antics jugadors calellencs. Conjunt potencialment fort.

Mentrestant, segueix la bona marxa del Juvenil del Calella.

1959: Durant la primera volta s’obtenen mals resultats producte de la desgana de la majoria de jugadors i la Junta substitueix la quasi totalitat de la plantilla pels components de la “Sanglàs”, tots ells calellencs, i es fusiona amb aquesta penya.

El 2 de Juny de 1959 es forma la “Penya Solera Calellenca” i es convida a una representació del F.C. Barcelona (entre ells, el Sr. Elogio Martínez).

El Juvenil acaba com a campió indiscutible prenent part en el Campionat d’Espanya de Campions de Grups.

Destacar la carrera esportiva del porter calellenc Sr. Coll que va fitxar amb el Girona, més tard amb el R.C.D. Espanyol, i finalitzar la seva carrera futbolística novament amb el Calella.

CF Calella - 1954

ANYS 60

CF Calella - 1962

1960-61: Temporada força negativa.

1961-62: Es forma una nova assemblea amb gran entusiasme per poder tornar l’equip a Tercera Divisió. Es compta amb la col·laboració dels jugadors procedents del Juvenil (aquests, queden campions de grup). El primer equip realitza una excel·lent temporada amb el seu ascens a Tercera Divisió.

1962-63: Tercera Divisió Nacional Grup VI. Conserva la categoria quedant en vuitena posició. El Juvenil segueix la seva marxa triomfal de cada temporada i la Junta els hi ofereix un sopar homenatge per la bona campanya realitzada.

1963-64: L’equip acaba a la meitat de la classificació, mentre el Juvenil és campió del seu grup.

El 24 de Setembre del 1963, es juga un amistós amb un combinat del F.C.Barcelona (Marañón, Rifé..)

Nombre de socis a l’Agost del 1964: 616 socis (58 de femenins)

1964-65: El Calella queda en sisè lloc de la classificació.

L’estiu del 1965 es constitueix la Penya Futbolística “Penya Riu”.

1965-66: El C.F. Calella queda en tercer lloc. El Juvenil fa un paper modest, mentre que l’infantil porta una bona marxa.

1966-67: Amb onze negatius, es juga la promoció per la permanència, conservant la categoria.

El 4 de Maig del 1967, dins les Festes de Primavera, ens visita un conglomerat del R.C.D. Espanyol, i pel mes de Juny és el F.C. Barcelona qui ens visita per disputar un patit amistós.

Al començament de la nova temporada 1967-68, el C.F. Calella notifica oficialment a la premsa, que l’Excm. Ajuntament acorda per unanimitat adquirir els terrenys en els que s’instal·larà el nou camp de futbol.

L’equip arriba al final de la competició quedant en quart lloc, amb dret a disputar la Lliga d’ascens a la Segona Divisió. El sorteig per la Promoció fa que s’enfronti amb el Salamanca, quedant eliminat el nostre equip. Amb tot, el públic calellenc està molt content de la temporada oferta per l’equip.

1968-69: S’aconsegueix el tercer lloc de la classificació. En resum, una gran temporada en conjunt, amb els seus alts i baixos. Es juguen una sèrie de partits amistosos, com és costum cada any, com a preparació per a la nova temporada.

CF Calella - 1966

ANYS 70

1969-70: A més de prendre part en la competició de Lliga, l’equip, per mèrits aconseguits la temporada anterior, disputa la “Copa del Generalísimo”, destacant l’equip Osasuna de Pamplona, de Segona Divisió. En quan a la competició de Lliga, el Calella salva la categoria.

Cal destacar també les actuacions del Juvenil “B” i Infantil.

El dia 1 de Maig del 1970 s’inaugura el nou Camp de Futbol, prop del Rierany dels Frares, amb el plat fort del partit entre el primer equip del F.C. Barcelona i el C.F. Calella, amb un empat a tres gols.

1970-71: Com cada inici de temporada, es comença amb la tanda de partits amistosos i el Torneig entre equips representatius d’Empreses de la nostra localitat i algunes Penyes esportives, que es ve disputant per tercer any consecutiu.

Destacar com a nou fitxatge el porter local Coll, procedent del R.C.D. Espanyol.

L’equip pren part al mateix temps en el Torneig “Copa de S.E. el Generalísimo”, quedant emparellat en un dels sorteigs amb el Córdoba, de Segona Divisió, i sortint victoriós en el partit de tornada el 20 de Gener del 1971 en la nostra població.

Continua la Lliga, i el nostre equip passa per un moment eufòric de forma tant física com tècnica.

El 3 de Febrer del 1970 ens visita en competició de Copa La Cultural Leonesa, perdent per un 4-0 amb un bon joc per part del nostre equip local.

El mes d’Abril del 1971 es procedeix a la benedicció del nou local social del F.C. Calella regentat pel paraguaià Elogio Martínez, ex-jugador del F.C. Barcelona.

Seguint amb la Lliga, l’equip no fa una bona segona volta degut possiblement a una temporada molt llarga entre les competicions de Lliga i Copa, esgotant-se físicament els jugadors.

Temporada 1970-71: implantació per primera vegada al nostre país d’equips femenins de futbol, formant-se un a la nostra ciutat.

16 de Juny del 1971: Homenatge al Sr. Elogio Martínez, ex-jugador del F.C. Barcelona.

homenaje-eulogio-martinez

1971-72: El Calella acaba la temporada en novè lloc, a mitja classificació.

A l’intermedi de l’últim partit del campionat surten al centre del terreny els components de l’equip juvenil, que s’han proclamat campions comarcals, rebent un obsequi per part del Club.

Destacar també la magnífica temporada de l’infantil calellenc acabant el torneig sense cap derrota ni empat.

Es realitzen millores en el camp: llum artificial i un mur.

14 de Gener 1972: La Selecció Nacional Hongaresa disputa un partit amb caràcter d’entrenament amb l’ex-jugador resident al nostre país, Ladislao Kubala.

1972-73: Segueix el conjunt calellenc en la Tercera Divisió Nacional Grup III, realitzant una temporada irregular i prenent part en la Copa.

12/01/73: Partit amistós amb la Selecció Nacional de Futbol, sota les ordres de Ladislao Kubala.

kubala-calella

28/07/73: Partit d’entrenament del F.C. Barcelona al camp municipal calellenc.

09/08/73: En partit nocturn, es disputa un amistós amb el Reial Betis Balompié.

1973-74: Els resultats del Torneig de Lliga no son massa satisfactoris. Es disputa la promoció de permanència podent mantenir la categoria.

19/12/73: En partit de Copa, el conjunt calellenc elimina al Valladolid de Segona Divisió.

El 3 de Gener del 1974: Partit històric de Copa jugat a Calella amb l’Atlètic de Bilbao. Es guanya per 1-0 (gol marcat per Rojas)

noticia-mundo-deportivo

1974-75: S’estableix un trofeu per premiar al jugador més regular i al màxim golejador.

En el Torneig de Copa l’equip queda eliminat.

Entrats a l’any 1975 la Directiva dimiteix en bloc per problemes econòmics fent-se càrrec l’Ajuntament de la cura del camp i de les seves instal·lacions i manteniments. Ningú vol fer-se càrrec de la direcció del Club. Finalment s’aconsegueix solucionar la crisi.

Es torna a jugar la fase de permanència, conservant altre cop la categoria.

1975-76: Temporada desastrosa dins el concepte esportiu.

Aquí finalitza una brillant trajectòria de l’equip calellenc a la Tercera Divisió després de catorze temporades seguides, amb jornades glorioses en les diverses actuacions en la Copa, guanyant a equips de renom nacional i de primera fila.

1976-77: S’alterna la competició de Regional Preferent amb el Campionat d’Espanya d’Aficionats.

Els resultats no acompanyen degut a la marxa d’alguns jugadors considerats puntals a la “Mili”, baixant l’equip a la categoria de Primera Regional de la que ja no en podrà sortir fins passats 10 anys. Per la seva part, el juvenil calellenc ascendeix a la màxima categoria de Primera Divisió. L’ànima d’aquest equip és el Sr. Mateu Aspas.

Els dies 20 i 21 d’Agost del 1977 s’organitza un Torneig Juvenil anomenat “Ciutat de Calella”.

1977-78: L’equip acaba la primera volta com a cuer en la classificació però salva la permanència.

Cal fer esment de l’Atlètic Calellenc, integrat a la categoria d’Aficionats, que es proclama campió del Torneig.

1978-79: Continuen la marxa els dos conjunts calellencs: l’un en la Primera Categoria Regional, mentre que L’Atlètic Calellenc pren part en el Campionat de Tercera Categoria Regional, obtenint una classificació mitjana.

L’estiu del 1979 es renova la gespa del terreny de joc.

juvenil-1979

El dia 7 d’Agost del 1979, la calellenca Penya Barcelonista “Solera” presenta les plantilles d’alevins, infantils, juvenils i primer equip, inaugurant-se oficialment el dia 14 d’Agost. La penya queda ubicada al bar “Can Xena” de la nostra ciutat.

ANYS 80

1979-80: L’equip queda del mig en amunt de la taula classificatòria, mentre que l’Atlètic Calellenc porta a terme un bon paper.

El 16 d’Abril de 1980, en el Camp Municipal, té lloc la presentació del “II Torneig Trofeu Ciutat de Calella de Futbol Amateur”, prenent-hi part equips locals i de la comarca amb equips alemanys, de basquet, i bandes de música. Torneig que es repetirà en anys successius.

1980-81: L’equip entra amb molt mal peu en aquesta temporada i la finalitza situat entremig de la classificació.

1981-82: El Calella ocupa una bona classificació quedant en tercer lloc empatat amb el Blanes.

1982-83: L’equip calellenc queda a la part baixa de la classificació.

1983-84: Temporada semblant a l’anterior: l’equip queda situat més avall de mitja classificació. Els ànims estan decaiguts i es tem que es produeixi una crisi que acabi amb la pràctica del futbol.

S’elegeix nou president, el Sr. Francesc Montero, antic jugador i entrenador local.

1984-85: Es duen a terme diverses obres en el camp: noves casetes per l’entrenador i suplents, es suprimeix la gespa del terreny de joc, etc.

El dia 30 de Setembre del 1984, mor el Sr. Eulogio Martínez, arrel d’un accident de circulació, junt amb l’ex-massatgista del Calella, Sr. Josep Massip.

A principis del mes d’Octubre queda inhabilitat per a la pràctica del futbol el camp del “Rierany del Convent”. El nou terreny de joc passa a ser en el mateix lloc del primer que hi hagué a la nostra ciutat, en el passeig del cementiri, a ran de la platja, inaugurat a la Festa Major de Sant Quirze.

En el campionat de Primera Regional, el Calella queda classificat a la zona mitjana.

1985-86: La temporada del primer equip és força notable. Destacar l’actuació dels Alevins, quedant campions de grup i pujant de categoria.

1986-87: S’assoleix l’ascens del primer equip a la categoria Preferent. El Juvenil “A”, puja a la Primera Divisió, el Juvenil “B”, queda classificat al mig de la taula, l’Infantil ascendeix a la Primera Comarcal, i l’Aleví queda com a tercer classificat.

1987-88: El primer equip del Calella es classifica en segon lloc de la general, amb dret a disputar la fase de promoció per ascendir a la Tercera Divisió.

**********************************

*Bibliografia: “història i alternatives del futbol calellenc 1917-1987-88”, del calellenc Sr. Lluís Campeny i Coll.

Fills de La Llopa

I AQUESTA ES L’HISTORIA DEL CLUB DE FUTBOL CALELLA

En l’actualitat continuem treballant per inculcar els valors educatius que l’esport d’equip comporta de forma innata, tot potenciant l’amistat i l’esforç.